Halvparten av storfekjøttet vi kjøper, kommer fra ku, ifølge kjøttforskeren.
Kategorien storfekjøtt er enklere for slakteriene og leverandørene, mener han.
Hos bedriften Axel Andersen i Drammen tar de imot hel slakt og skjærer kjøttet til biffer, fileter, stykningsdeler og ulike sorteringer. De selger videre til industribedrifter, pølsemakerier og engros som selger videre til butikker, storhusholdning og restauranter.
– Til oss kommer skrottene individmerket. De er merket som ku, okse og kalv, sier daglig leder Aksel Andersen til forskning.no.
Dyreskrottene blir hengt sammen i lokalene deres, og skillet mellom ku og okse forsvinner.
– Når kjøttet sendes fra oss, er det merket som storfe, sier Andersen.
Så hvor og når blir storfe-kua til okse?
Kua gjenoppstår som okse
Bedriften Strøm-Larsen i Oslo har kjøttbutikk på Torshov i Oslo. De selger også kjøtt til restauranter og butikker.
Annonse
Hos dem blir noe av storfekjøttet solgt som okse, selv om det like gjerne er ku.
– Jeg tror dette er noe som henger igjen fra gamle dager. Det er ikke vondt ment, sier Erik Strøm-Larsen til forskning.no.
Nettbutikken Oda har også mange produkter av okse.
Der tror de også det handler om tradisjon.
– Som resten av markedet, merker vi et stort flertall av våre produkter med storfe. Noen av produktene dere viser til, har nok navnet sitt etter tradisjon, sier Anders Hansen, kommersiell direktør i Oda Norge.
– Når det er sagt, skal vi ta en ekstra runde for å sjekke at det stemmer, sier Hansen.
Og det gjør Oda.no. Etter forskning.nos henvendelse blir flere av okse-produktene omdøpt til storfe.
Kjøttforsker Rune Rødbotten synes det er rart at det ikke blir kommunisert tydeligere at oksekjøtt og storfekjøtt like ofte er fra ku.
– Her i Norge er ikke kukjøttet noe dårligere enn oksekjøttet.
Oksene blir slaktet når de er mellom 18 og 24 måneder. Kuene får leve lenger, om de gir melk og føder lett.
– Kyr som er mannevonde, går på slaktebilen. Det gjør også kuer som ikke blir drektige eller produserer nok melk, sier Rødbotten.
Annonse
Melkekyrene blir slaktet når de er seks-sju år. De utvikler ikke så mye muskler, men mer fett.
– Kuene lever lenger enn oksene. Når de er eldre, blir bindevevet i kjøttet hardere og seigere. Det går ut over kvaliteten, men til gjengjeld har eldre kyr mer fettmarmorering. Det gjør at kjøttet smaker bedre, sier Rødbotten.
Han forteller at flere av de beste restaurantene i verden bruker stykker fra gamle kyr nettopp på grunn av fettmarmoreringen.
Kjøtt fra ku et godt alternativ
Det er sjelden kunder spør etter kukjøtt hos Strøm-Larsen, men det hender.
– Noen vil ha kukjøtt, og da må vi bestille det spesifikt fra slakteriet, sier Erik Strøm-Larsen.
Han forteller at mange kunder er svært opptatt av kvaliteten på kjøttet de kjøper. Da er kukjøtt et godt alternativ.
– Kuer som melker, er magrere. De passer godt i kjøttdeig, men ikke i entrecote. Når kuene har sluttet å melke, setter fettet seg i kroppen, og det blir godt kjøtt. De fineste kuene har bedre kjøtt enn okser, sier han.
Ku kan helt lovlig kalles okse
Forsker Rune Rødbotten mener at det ikke er et forsøk på å lure forbrukerne at ku merkes som okse eller storfe.
Det er dessuten helt i tråd med dagens lovverk. Nå må heller ikke navnet på kjøttproduktet stemme overens med hvor på dyret det kommer fra. Derfor kan for eksempel kjøtt fra forparten på grisen kalles skinke, selv om det egentlig kommer fra bakre del av dyret.
– Juridisk er det ikke et problem at kustek blir kalt oksestek, men kanskje er det mer et moralsk spørsmål, sier Rødbotten.
Annonse
Det har skjedd mye med merking av kjøtt de siste årene. Nå får kundene vite hvor dyret er født, levde og ble slaktet. Men det er ingen krav til at oksekjøtt faktisk må være fra okse.
Erik Strøm-Larsen mener merkingen bør bli bedre.
– Det er ikke dumt med en opprydning. Dette er noe av det enkleste å vite og merke, egentlig, sier han.