Inger Synnøve Johnsen har 700 griser på gården i Hotvedt i
Vestfold. Hun fôrer opp i alt 2.100 griser hvert år.
På vei inn i fjøset, stopper Johnsen ved en stor pose
sjokoladebiter.
– De får litt hver dag. Da blir det god stemning.
Johnsen får lass med godis fra en smågodtleverandør. Det er sjokolade som det er
feil på eller julemarsipan som det er for mye av.
– De får bare litt. Det er sysselsetting, ikke
næring, forklarer grisebonden.
I Norge har vi lover og regler som skal sikre dyrevelferden. Men hvordan har de norske husdyrene det innenfor regelverket?
For grisene skal aktiveres. Det er lovbestemt.
Artikkelserie
Norske husdyr: Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet
I Norge har vi lover og regler som skal sikre dyrevelferden. Men hvordan har husdyrene det innenfor regelverket? Prosjektet er støttet av Fritt Ord. Forskning.no har full redaksjonell frihet.
Grisen roter i flokk
Lov om dyrevelferd slår fast at dyr skal ha et miljø som gir god
velferd ut fra artstypiske og individuelle behov. Dyrene skal ha mulighet til
aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd.
Men hva er naturlig adferd for et husdyr?
Det har blitt beskrevet i en offentlig utredning om dyrevelferd.
Der står det at purker og unger lever i familieflokker. Unge hanner har sin flokk, mens eldre hanner lever alene.
Griser bruker mesteparten av tiden sin på å rote i bakken etter mat. De spiser alt de kommer over: gras, røtter og små dyr de fanger selv.
Det er altså denne adferden som skal gjenskapes for de 1,5 millioner grisene som fôres opp til slakt hvert år. Er det mulig?
Forsker: Dyr og mennesker er ganske like
– Dyrene skal få leve i så gode omgivelser at de får utvikle sine naturgitte egenskaper. Om dyr blir forhindret fra å gjøre ting de er sterkt motivert for, blir de frustrerte, aggressive og har det dårlig, sier Cecilie Mejdell. Hun er seniorforsker ved Veterinærinstituttet.
De siste tiårenes forskning har gitt mye kunnskap om husdyrs kognitive evner og følelser.
Annonse
– I dag er det åpenbart for de aller fleste at dyr har følelser, sier Mejdell til forskning.no.
– Om et dyr er sykt, vil det ofte ha smerter, føle seg kvalm og kjenne seg dårlig. Det er akkurat som vi har det. Når vi er syke, går det ut over hvordan vi føler oss.
Den mentale helsen til dyrene er like viktig som den fysiske, ifølge Mejdell.
– De er som barn
I grisefjøset på Våle bor 10-12 griser sammen i binger. I den ene delen av bingen kan de gjøre fra seg over en rist. Den
andre delen er dekket med halm der de kan leke og hvile. Mat kommer i et trau,
vann kommer fra selvbetjeningskran.
Vegger og gulv er av betong, men hviledelen er dekket med
strø og halm.
Grisene er tre måneder gamle når de kommer til gården. Der
blir de fôret opp i tre måneder før de blir sendt til slakt.
Da veier de over hundre kilo, men er fortsatt ungdyr,
nysgjerrige og lekne.
– De er som barn, sier
Johnsen.
Grisene hennes har flere tilbud enn sjokolade. Maten er viktig
sysselsetting. Grisene får mat fem ganger i døgnet: kraftfôr blandet med vann.
– Griser er jo sånn at de glemmer at de spiste for
to timer siden, så når maten kommer, er de fornøyd, sier Johnsen.
Hun ser ut over bingene.
Annonse
– Det virker jo som om de trives. De er glade og
blide. De har krøll på halen, alle sammen.
Sparker fotball
En grisebonde må forholde seg til mange detaljerte krav.
I
forskrift om hold av svin er arealet nøye regulert med kilo gris per kvadratmeter. Gulvene i bingen er spesifisert på millimeteren.
Men når det gjelder velferd, er kravene generelle og åpne. Det
står at grisene til «enhver tid» skal ha «tilstrekkelig mengde» materiale som de
kan undersøke, rote i og sysselsette seg med. Det kalles miljøberikelse og er
der for at grisen skal få utøvd sine naturlige behov.
Halm og høy er anbefalt. Sagflis, grønnsaker, papirstrimler
og tau kan brukes i tillegg. Men mengden er ikke spesifisert.
– Ja, hva er tilstrekkelig? Vi
samrår med veterinær, men det skal alltid ligge litt rotemateriale i bingen, sier Johnsen.
I den ene grisebingen på Våle ligger en stor, gul ball. Blå
plastleker ligger i flere av de andre.
– De sparker fotball med ballen. Vi bytter på
lekene, slik at de ikke går lei, sier Johnsen.
I loven står det også at dyr skal ha et miljø som gir
velferd ut fra individuelle behov.
– Hvordan skal man løse det? Hva betyr det
egentlig? spør Johnsen.
Annonse
Grisene på gården er ikke like.
Én er
bedagelig, to står alltid først i matkøen, andre er mer lekne. Alle er
nysgjerrige.
– Slaktegrisene
er avlet for rask vekst. Det har gjort noe med lynnet deres. De er mer
nysgjerrige enn griser var før. Vi må ha glatte overflater overalt, for får de
tak i noe, så tygger de det i stykker, sier Johnsen.
Hun
følger med på mobbing og plaging.
– Grisene er ikke alltid snille mot hverandre. Hvis en er puslete,
går de andre på den. Da tar jeg taperen ut av bingen, sier Johnsen.
Om
grisene har nok å gjøre, blir det mindre biting og mobbing.
– De må ha noe å drive med. Halebiting er et mindre problem nå som velferden har økt, enn da vi startet opp med gris, sier Johnsen.
– Vanskelig å vurdere velferden
Henrik Domino har jobbet med landbruk i 35 år. Som landbruksrevisor inspiserer han gårder, men har også jobbet i praktisk drift med sau, storfe og gris.
Han mener dyrevelferdslovens paragraf 23 er uvanlig tydelig
om dyrs behov.
– Men forskriftene er ofte vage. Det brukes ord
som tilfredsstillende, nok eller forsvarlig. Og de enkelte paragrafer tar
verken loven eller dyrs behov på alvor, sier Domino.
Cecilie Mejdell ved Veterinærinstituttet jobber med å finne
måter å måle velferd på.
– Før tenkte vi at fravær av
dårlig velferd betydde at
velferden var god. Nå skal vi finne måter å måle den positive velferden på. Dyrevelferd kan måles på en
skala fra veldig dårlig velferd til kjempegod velferd. Grensen for hva samfunnet anser som
akseptabelt, går et sted mellom der.
Annonse
Skapt for å rote i bakken
Henrik Domino har et særlig hjerte for
grisen:
– Grisetrynet er en av naturens mest geniale konstruksjoner. Øverst er den harde brusken -
selve graveredskapet. Så har du stikk-kontakten som lukter og skiller det som
er interessant fra det uinteressante. Og nederst - kjeften som smaker på alt.
Grisen er skapt for å rote i
bakken. Den løfter på torv og stein.
– Den trenger mer enn å ligge tørt og ha det trekkfritt.
Grisen er et skogsdyr, men velferden deres har blitt redusert til litt halm
eller flis og kanskje en ball.
– Halm er fint, men stimulerer ikke luktesansen, som er så
viktig for grisene, sier Domino.
Skogsdyr bør få skog
Grisene må ut, mener Domino.
– Har du en gang sett en flokk med griser som springer over
et jorde, så glemmer du det aldri. Det er kraft og energi. Det er så åpenbart
at de har det veldig gøy, og det er like viktig for grisen som for oss. Det
burde være lett å forstå, sier han.
– Tilskuddene bør vris i retning av å stimulere til mer dyrevennlig drift, sier Domino.
Han kjenner mange grisebønder som mer enn gjerne vil komme tidsånden i møte.
– Det koster ikke nødvendigvis så mye å rigge til
et godt uteareal eller få inn noe halm på en platting sånn at grisene kan kjenne på sol og vind og får beveget seg mer. Små endringer krever minimale
investeringer, samtidig som det løfter dyrevelferden vesentlig, sier Domino.
Trivelig, men krevende med utegris
Inger Synnøve Johnsen har hatt rundt 50 av sine griser ute i noen somre.
– Det var trivelig å se dem holde på, rote og
grave og styre. De ble alltid svarte i fjeset fordi de hadde gravd seg ned, sier hun.
Johnsen skulle gjerne hatt alle sine griser ute. Men det
krever tid, gjerder, ekstra fôr og plass.
– Jeg tror de fleste som driver med gris, er
villige til å bygge om fjøsene og gjøre jobben med utedrift, men noen må betale
for det. Slik det er i dag, er det rett og slett ikke økonomi til det, sier
Johnsen.
Hun forteller at hun vil måtte legge ned griseproduksjonen
hvis det blir krav om at alle grisene skal få gå ute.
Alle liker sol og vind
Hjemmeblindhet kan også være en utfordring, mener
Domino.
– Det rammes vi alle av. Vi er vant til at ting er som de
er. Hvis man fra barnsben av har vært vant til kun å se grisene inne, så er det
ikke så lett å se alternativer, langt mindre behovet for alternative
driftsformer.
– Alle verdsetter en god sommerkveld eller en klar
høstmorgen. Hvorfor unner vi ikke våre husdyr det samme? Jeg synes det er
smålig, sier han.
Det er dessverre enkelte som mangler omsorgsevne for dyra sine, mener Domino.
– Vi har alle sett bildene av skitne og skadde dyr som åpenbart ikke har det bra. Til tross for gjentatte pålegg, kommer ikke drifta opp på et minimumsnivå.
Han mener man må våge å stenge ned slike produsenter.
– Først og fremst av hensyn til dyra, men også av hensyn til de som har omsorg for dyrene sine, som tar den ekstra kveldsturen i fjøset for å se til syke dyr, sier Domino.
Cecilie Mejdell ved Veterinærinstituttet ser at det har gått framover.
– Tidligere var domstolene mer opptatt av fysiske
skader i rettsaker som handler om overgrep, vanskjøtsel og vold mot dyr. I dag
er de også opptatt av den mentale siden, det vil si smerte, frykt, frustrasjon,
sult og ubehag ved å være skitten.
– Når jeg kommer inn i rettsaker som
sakkyndig, kan det være for å fortelle at også ei høne har disse følelsene,
sier Mejdell.
Artikkelserie: Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet Les også: