NMBU -Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Publisert
Lokal forurensing fra norsk oppdrett er en av utfordringene til næringen. Utslipp av fiskeavføring og rester av fôr er rike på nitrogen, sink og fosfor. Når slike næringsstoffer renner ut i vannet,
endres næringsbalansen. Det kan true det lokale økosystemet.
– Å redusere utslipp av nitrogen og
fosfor er viktige grep for å sikre
bærekraftig oppdrett, sier teknisk konsulent Vegard Flo.
Oppdrettslaks trenger mye fôr for å vokse, så det er viktig å bruke det så effektivt som mulig.
– Det er også viktig å velge fôr som passer godt til produksjonssystemet, sier han.
Flo har jobbet i havbruksnæringen i ti
år. Han tar nå en doktorgrad hos Cargill i regi av Norges miljø- og
biovitenskapelige universitet (NMBU).
Her forsker han på hvordan vi kan redusere utslipp fra fiskeoppdrett ved
å optimalisere innsatsfaktorer og driftsvilkår – altså bruke ressursene
smartere.
Spesialtilpasset fôr ga bedre vannkvalitet
Resirkulering av vann i lukkede anlegg på land kalles RAS (Recirculating Aquaculture System). I slike anlegg går vannet fra merdene og gjennom flere rensesteg før det går tilbake til fisken igjen. Denne teknologien sørger for mye lavere belastning på miljø.
Flo har sett nærmere på fôret i RAS-anlegg og tradisjonelt gjennomstrømningsanlegg.
I et gjennomstrømningsanlegg kommer det vann inn til fiskekaret der det sirkulerer før det blir pumpet ut igjen. Han har altså sammenlignet dietten til laksen i de to ulike systemene.
Målet var å belyse miljømessige fordeler og ulemper
ved å bruke de ulike diettene i RAS-anlegg.
Resultatet
er spennende. Sammenlignet med fôr som er laget for tradisjonelle gjennomstrømningsanlegg, vil
et fôr som er utviklet spesifikt for RAS føre til mindre nitrogen, sink og fosfor i vannet.
Fiskenes
vekst og helsetilstand er den samme med begge typer fôr. Men RAS-tilpasset fôr gir bedre vannkvalitet og mindre partikler i vannet, viser studien.
Fordelen med lukkede oppdrettsanlegg som RAS, er at utslippene samles opp i slammet, noe som gjør avfallet lettere å håndtere. Teknologien kan også hjelpe oppdrettere med å forbedre miljøet for oppdrett og redusere vannforbruket.
Fiskens diett en også del av løsningen for RAS-anlegg, mener Flo.
– Ved å kontrollere sammensetningen av fiskefôret og
endre fôringsstrategier kan man redusere utslipp fra oppdrettsanlegg, sier han.
Sammenlignet dietter i fire uker
Det finnes
dietter som gir mindre utslipp av næringsstoffer for produksjon av fisk i
lukkede, semi-lukkede
og landbaserte anlegg.
Annonse
Fôret har balanse mellom fett og protein. Det er også mulig å lage fôr som binder mer fosfor og nitrogen til
avføringen slik at næringsstoffene er lettere å fjerne fra trommelfilteret i systemet.
Selv om slike fôrprodukter er tilgjengelige
på markedet, mangler
det dokumentasjon på hvordan dette kan forbedre produksjonen sammenlignet med
andre tradisjonelle fôr.
Flo og andre forskere gjorde forsøk gjennom fire uker for å kunne vise fordeler med fôr
som er tilpasset en driftsform. De sammenlignet forskjeller mellom tradisjonell
gjennomstrømningsdiett mot en eksperimentell diett for RAS.
De så på fiskens
utvikling, vannkvalitet og dynamikken i selve RAS-anlegget.
– Dietten som var designet
for RAS-anlegget, resulterte i mindre nitrogen og sink i produksjonsvannet
sammenlignet med gjennomstrømningsdietten. Det ble også observert mindre fosfor
i systemet, sier Flo.
Fosfor er et mineralråstoff som utvinnes ved gruvedrift. Det er en begrenset ressurs,
samtidig som det er essensielt i fiskens
utvikling.
– At fosforet
som ikke ender opp i fisken, blir samlet i slammet, åpner for at vi kan
resirkulere fosforet eller utnytte denne begrensede ressursen på andre måter,
sier Flo.
Mindre utslipp ved å
samle opp slam
Flo konkluderer med at næringen må ta i
bruk løsninger som gir mulighet for oppsamling av slam. Det må til for å lykkes med å redusere
utslipp fra oppdrett.
– Resultatene fra dette
forsøket dokumenterer også klare miljømessige og operasjonelle fordeler ved å
benytte dietter som er tilpasset produksjonssystemet de brukes i. For å sikre
at det tekniske systemet yter best
mulig enten det er lukket, semilukket eller landbasert teknologi, er det klart
at fôr er og vil fortsette å være en viktig innsatsfaktor, sier Flo.
Samarbeid mellom akademia og næringsliv
I et såkalt nærings-ph.d.-prosjekt går en bedrift og et universitet eller høyskole sammen om et doktorgradsprosjekt. Prosjektetet utføres av en ansatt og skal være relevant for bedriften.
Annonse
Vegard Flos veileder
ved NMBU, Odd Ivar Lekang, har lang erfaring med forskning på akvakultur. Han mener samarbeid mellom universitetet og industrien, som en nærings-ph.d.-er et eksempel på, er
viktig.
– Vegards forskning er et flott
eksempel på gode løsninger som kan oppstå når forskning og næringsliv
samarbeider tett. Gjennom industrielle ph.d.-er kan akademia bidra til å løse
konkrete utfordringer i næringslivet og bidra til en mer bærekraftig industri,
sier Lekang.